ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ

01/03/2024, Παρατηρητής της Θράκης, Κώστας Μαρκενδούδης

Συνέντευξη του ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Ένωσης Ιστορικών (ΕΕΙ) και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, Άγγελου Παληκίδη, στον “Παρατηρητή της Θράκης” για το επάγγελμα του ιστορικού στην Ελλάδα και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η αρτισύστατη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ

«Οι ιστορικοί είναι ανάγκη, όσο ποτέ, να αποκτήσουν δημόσια παρουσία»

«Οποιοσδήποτε σήμερα αυτοσυστήνεται ως ιστορικός, κάτι που υπονομεύει το επάγγελμα και την επιστημονική μας υπόσταση»

Ένα κενό ετών στο χώρο της επιστήμης της Ιστορίας έρχεται να καλύψει η Ελληνική Ένωση Ιστορικών (ΕΕΙ), που ιδρύθηκε πρόσφατα, με στόχο να διεκδικήσει την βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να αποτελέσει τη «φωνή» των ιστορικών στη δημόσια συζήτηση για την ιστορία και στη χάραξη πολιτικών σχετικών με την ιστορική εκπαίδευση και έρευνα στην Ελλάδα.

Η δημιουργία της Ένωσης αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα, που δεν είχε καταφέρει να υλοποιηθεί, όμως πλέον έχει αποκτήσει υπόσταση, με στόχο να συγκεντρώσει ιστορικούς που εργάζονται ως πανεπιστημιακοί ή ερευνητές ή έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στην ιστορία και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους.

Για τους λόγους που τους έκαναν να δημιουργήσουν την ΕΕΙ, την ανάγκη να αποκτήσει θεσμική υπόσταση το επιστημονικό πεδίο της Ιστορίας καθώς και για το μέλλον της, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Άγγελος Παληκίδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου  Πανεπιστημίου Θράκης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης και αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ της.

Η συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω link

Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/tin-anavathmisi-ton-istorikon-sto-dimosio-choro-kai-stin-ekpaidefsi-epidiokei-i-elliniki-enosi-istorikon/ ]