Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος

ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΛΚΑΛΑΗ

ένα εικαστικό-ερευνητικό πρότζεκτ

Μόλις άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες ο ιστότοπος της  εικαστικής καλλιτέχνιδας Α. Αλκαλάη.

Όπως η ίδια αναφέρει σχετικά με το πρότζεκτ:

Από το 2012 μέχρι σήμερα φωτογραφίζω Έλληνες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Τότε ωρίμασε μέσα μου η δύναμη και η θέληση να απαθανατίσω φωτογραφικά τα ίδια τα πρόσωπα. Να διασώσω τη μορφή τους.

Έχω διατρέξει την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού για να τους συναντήσω. Να συνομιλήσω με τους ίδιους και τις οικογένειες τους, να τους φωτογραφίσω, να ακούσω και να καταγράψω τις μαρτυρίες τους. Τους επισκέφθηκα στα σπίτια τους, σε συναγωγές, γηροκομεία, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους. Παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί μοιράστηκαν τις ίδιες τραυματικές εμπειρίες, η προσωπική ιστορία του καθενός και της καθεμιάς είναι πηγή μεγάλης συγκίνησης, τεράστιας γνώσης και ιερής κληρονομιάς.

Αυτή η διαδρομή υπήρξε για μένα μια διαδικασία μοναδική, μια διαδικασία ενδοσκόπησης και κάθαρσης. Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ βαθύτερα με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, να αποπειραθώ, ματαίως (;), να την κατανοήσω και να προσπαθήσω να τη μεταπλάσω σε εικαστικό ιδίωμα. Πάνω από όλα, όμως, είχα την τύχη να γνωρίσω αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους, να προλάβω τους τελευταίους μάρτυρες μιας εποχής περασμένης αλλά και τόσο κοντινής. Η δύναμη της ψυχής τους και η στάση τους απέναντι στη ζωή υπήρξαν για μένα ένα αξεπέραστο μάθημα.

Τους είμαι για πάντα ευγνώμων.

Άρτεμις Αλκαλάη

Ψηφιακός Χώρος:

https://greekjewsholocaustsurvivors.art